dinsdag 29 januari 2013

Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij

Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeolooog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, acteur (Yorick in de schoolvoorstelling van Hamlet), inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Hij is negen jaar.
 

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. In zijn vaders kledingkast vindt Oskar een vaas, en wanneer hij die per ongeluk laat vallen ontdekt hij een vreemd uitziende sleutel. Dan begint de jonge Oskar een zoektocht die hem door de stad New York zal voeren, in een poging betekenis te geven aan de zinloze dood van zijn vader. 

Al op de eerste bladzijde van Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij beland je in de fantasievolle en chaotische gedachten van de negenjarige Oskar. Je zit samen met hem, zijn moeder en zijn oma in een limousine op weg naar een begrafenis. De begrafenis van zijn vader. Wanneer hij thuis komt laat hij per ongeluk een vaas vallen waarin een sleutel zit. Hij heeft geen idee waarvan en de enige aanwijzing die hij heeft is de envelop waarin de sleutel zat, waar Black op staat. Hiermee begint een zoektocht door New York, waarbij je Oskar steeds beter leert kennen. Ook ontmoet je veel verschillende mensen, lees je hun levensverhalen en kom je steeds meer te weten over Oskars familie.

Ik heb ontzettend genoten van dit boek. Ondanks de zware ondertoon van een jongetje die zijn vader te vroeg is verloren en daarbij het drama rondom 11 september 2001, gaf dit boek me een goed gevoel. De fantasie van Oskar en de humoristische schrijfstijl maakten me vaak genoeg aan het lachen. Oskar is niet zomaar een negenjarige jongen: hij stuurt brieven naar zijn helden -van Stephen Hawking tot Ringo van The Beatles-, heeft persoonlijke visitekaartjes en houdt een boekje met foto's van van alles en nog wat bij. Daarnaast lees je niet alleen over Oskar, maar ook over zijn vader en zelfs zijn grootvader heeft veel pagina's voor zich alleen. Door zijn grootvader kom je overigens in aanraking met nóg een ramp: het bombardement in Dresden in 1945. Je leest over gigantische rampen en wat voor impact deze hebben op mensen.

Het boek zit vol met verrassingen. Zo staan er veel foto's in, die door Oskar gemaakt zijn. De laatste pagina's van het boek zijn een paper flip: een serie van foto's die, wanneer je ze snel door je handen laat gaan, een beweging tonen. De foto's zijn van een man die uit één van de Twin Towers valt. De pagina's zijn echter andersom geplaatst, waardoor het lijkt alsof de man weer terug omhoog vliegt. Alsof hij nooit is gestorven en de dramatische ramp nooit heeft plaatsgevonden. Alsof de vader van Oskar nog leeft en ze nog steeds samen foutjes in de krant zoeken.

Ik raad iedereen dit boek aan. Het is een prachtig verhaal en naar mijn mening een literair hoogtepuntje. Er worden veel dramatische gebeurtenissen gesproken maar toch laat Oskar je met een glimlach achter.


Liefs DQ

2 opmerkingen:

  1. Deze film wilde ik heel graag zien! Uiteindelijk nooit gedaan... Miss maar eens doen hihi. xoxo

    BeantwoordenVerwijderen